Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više članova u Vladi

Plenković: "Dogovorili smo da tri resora pripadnu DP-u. Prvi u EU uvodimo to ministarstvo". Otkrio i neke ministre koji ostaju u Vladi

Andrej Plenković o detaljima dogovora s Domovinskim pokretom
Andrej Plenković o detaljima dogovora s Domovinskim pokretom Foto: DNEVNIK.hr
Andrej Plenković je u srijedu popodne u Jastrebarskom komentirao dogovor s Domovinskim pokretom.

Tehnički premijer Andrej Plenković u srijedu je u Jastrebarskom sudjelovao na svečanosti povodom dovršetka radova na modernizaciji tvornice Stanić Beveragers. Nakon sastanka s predstavnicima Stanić grupe obratio se medijima komentirajući dogovor o sastavljanju parlamentarne većine s Domovinskim pokretom. 

"Danas smo imali još jedan krug razgovora, dogovorili smo partnerstvo u smislu skupljanja potpisa meni kao mandataru za treći mandat na čelu hrvatske Vlade. Dogovorili smo da tri resora pripadnu Domovinskom pokretu", rekao je Plenković potvrdivši da su dobili resore demografije, poljoprivede, a resor gospodarstva će se podijeliti na pola.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Kome treba pripasti Ministarstvo kulture? Pogledajte što Hrvati o tome misle

Potvrdio je da će se osnovati novo ministarstvo koje će se baviti demografijom

Dodao je da je DP naročito velik interes pokazao za resor poljoprivrede te da je dogovoreno da će oni predložiti tko bi ga mogao voditi. 

"Nismo govorili o imenima, onaj tko pobude za demografiju bit će potpredsjednik Vlade za međusuradnju raznih resora. Dakle, imat ćemo više članova u Vladi nego dosad", rekao je.  

Pročitajte i ovo Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske

Komentirao je i odnose s manjinama.

"Što se tiče smjera Hrvatske i uključivosti, to se neće mijenjati. Ogromne smo iskorake napravili, u pogledu pomirbe i dijaloga, posebno sa srpskom manjinom. To su veliki iskoraci, ali možda nisu dovoljno uvaženi. Boris Milošević je bio potpredsjednik Vlade, a prije toga je bio u Kninu na obljetnici Oluje. Anja Šimpraga je bila sa mnom u Škabrnji, pa nije Tomislav Žigmanov postao ministar u vladi Srbije. Naši uspjesi u manjinskim pravima su vidljivi, ali nisu dovoljni opjevani. Tu smo vjerojatno mi pogriješili", rekao je. 

"Moramo malo smiriti loptu, izbori su gotovi, barem ovi. Ljude se od medijskog pritiska boje raditi s nama, na to smo se sveli. Sad je već treći mandat. Ovo je nezdravo, trebamo više pričati gdje je Hrvatska danas. Nikad veće plaće, nikad jači međunarodni položaj", nabrajao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković puhovski za dnevnik.hr Plenković je razbio manjince: "Domovinski pokret? Od sada idu samo prema dolje"

Upitan o postojećim ministrima, rekao je kako će u Vladi ostati Damir Habijan i Marija Vučković

"Ona je sjajna, Habijan isto. Marija će biti ministrica nečeg drugog, ali u Vladi ostaje", rekao je. 

O podizanju plaća ministrima rekao je da nije to samo prijedlog Marija Radića, nego su oni to imali u planu jer su se za isto stekle pretpostavke.

"Što se tiče plaća ministara, mi imamo pripremljene analize, zakonske potpore, već smo to planirali i prije. U svim državnim resorima dignute su plaće pa i vjerojatno u nekom trenutku je u redu da se dignu plaće i političarima", rekao je.

O Istanbulskoj konvenciji rekao je kako u njoj nema ništa problematično.

"Pročitao sam je, u njoj nema ništa problematično. O tada smo imali interpretativnu izjavu, adresirali smo to pitanje i ne vidim zombije da šetaju ovuda", rekao je.

O Baby Lasagni: "Sjajan je"

Novinari su ga pitali i o Eurosongu i nastupu hrvatskog predstavnika Baby Lasagne.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Stigle i reakcije Srpska televizija prekinula prijenos prije nastupa Baby Lasagne: "To su učinili jer Winnie Pooh dolazi"

"Sjajan je. Sin mi je na njega skroz otkačio, zna cijelu koreografiju. Volimo Marka, slušamo ga svako jutro. Sinu je bilo malo prekasno da prati na televiziji, ali smo gledali supruga i ja, i dvoje starijih. Bio je odličan, želimo mu velik uspjeh. Nisam skužio koji je jučer bio po glasovima, ali neka je on finalu, jako je dobar. I simpatičan je", komentirao je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene