Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s premijerom

Manjinci: "Više od jednog zastupnika će dati Plenkoviću glas za mandatara, ali ne i SDSS"

Aktualno Galerija Vladimir Bilek - 2 Vladimir Bilek - 2 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Vladimir Bilek - 1 Vladimir Bilek - 1 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Vladimir Bilek - 3 Vladimir Bilek - 3 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix +0 Vladimir Bilek - 4 Galerija 1/4 >>
Na sastanku je dogovoreno da će više od jednog zastupnika Kluba dati podršku Andreju Plenkoviću za mandatara buduće Vlade, ali SDSS neće.

Sastanak osam zastupnika nacionalnih manjina s HDZ-ovcima i tehničkim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima potrajao je u utorak gotovo dva i pol sata, a završio je zaključkom da će više od jednog zastupnika Kluba dati podršku Plenkoviću za mandatara buduće Vlade, ali SDSS neće.

Novinarima se nakon sastanka prvo obratio glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"U vezi potpore novoj većini model potpore za koji su se oni odlučili s jedne strane omogućava formiranje većine na čelu s HDZ-om, potporu Plenkoviću za mandatara i političku stabilnost. S druge strane, omogućuje nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda u društvu. Više o modelu za koji su se odlučili predstavnici manjina će reći Vladimir Bilek", rekao je Milić.

Vladimir Bilek - 2 Vladimir Bilek - 4 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Nakon Milića novinarima se obratio predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

"Svi zastupnici su svjesni situacije u kojoj se Hrvatska nalazi, izbornih rezultata i kako su glasali građani. Svih nas osam zajedno ostajemo i dalje u klubu zastupnika. Dajemo potporu Andreju Plenkoviću, s time da jedan dio kluba zastupnika nacionalnih manjina će dati potpise Plenkoviću kao mandataru buduće vlade RH. Nastavljamo suradnju zajedno i donijeli smo zaključke koje smo predstavili Plenkoviću. Oni su prihvaćeni... Što se tiče samih potpisa za mandatara, i SDSS je sudjelovao na današnjem sastanku i razgovoru kod Plenkovića. Njihovi zastupnici neće potpisati Plenkoviću za mandatara Vlade. Više nego dovoljno je potpisa za formiranje buduće većine", kazao je Bilek.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

Bileku je postavljeno pitanje koliko će zastupnika manjina potpisati za Plenkovića.

"Dovoljno je zastupnika koji će potpisati za Plenkovića, u njima neće biti SDSS-a, a bit će to više nego jedan zastupnik manjina. Dozvolite da relativni pobjednici izbora odrade svoj dio", kazao je.

Vladimir Bilek - 2 Vladimir Bilek - 3 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Upitan je i hoće li i on dati potpis.

"Podržat ćemo ga za mandatara, bit će više nego jedan zastupnik, a dalje ovisi o današnjim razgovorima HDZ-a i DP-a", dodao je Bilek, a na upit je li DP izgurao SDSS iz Vlade, kaže:

"Nije. Klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru će djelovati kao do sada, svih osam zastupnika. Ni do sada nisu sve odluke bile jedinstvene."

Pročitajte i ovo Marin Miletić i Marija Selak Raspudić nepoznati detalji Zašto nikada nije imala šanse protiv Miletića? Procurio dosad nepoznati razlog raskola u Mostu

Kazao je i kako vjeruje da će se konstituirajuća sjednica Sabora održati u idućih deset do dvanaest dana.

"Što se tiče ministarstava, ljudi i slično, dozvolimo Andreju Plenkoviću i DP-u da danas odrade svoj dio pregovora. Potpisa će biti dovoljno i bez Vesne Vučemilović", tvrdi Bilek.

Vladimir Bilek - 2 Vladimir Bilek - 1 Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Marko Milić se osvrnuo na tvrdnju da je Andrej Plenković poražen od Domovinskog pokreta.

"On nije poražen, poraženi su oni koji su kršili Ustav. Realnost izbora je da nismo u prigodi sami formirati većinu. Jedina politička realnost je bila formiranje Vlade HDZ-a i DP-a. Logika stvari nalaže da razgovaramo s predstavnicima manjina s kojima smo imali izvrsnu suradnju ovih osam godina."

Dodao je da će se manjine o broju potpisa odlučiti u trenutku prikupljanja potpisa.

"Mi kao Vlada nikoga nećemo ugroziti, poniziti, izbaciti. Svi potezi će biti usmjereni na zaštitu prava manjina i demokratskih standarada u Hrvatskoj. Ne bih rekao da je klub manjina razbijen. Ova odluka nije stvar ničijeg pritiska ni ucjene. Niti je plod pritiska, niti slučajnosti. To je rezultat povjerenja koje predastavnici manjina imaju prema Andreju Plenkoviću", dodao je Milić.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Davor Matijević Traži se ostavka Počeo otvoreni rat u SDP-u: "Jesam li propustio nešto? Treba nam revolucija!"

Upitan je i hoće li SDSS imati svog člana u Vladi?

"Govorimo o potpisima za mandatara u kojima neće biti predstavnika SDSS-a kako bi se oformila koalicija HDZ-a i DP-a s dijelovima manjina. Nitko nikome u Saboru ne može priječiti da glasa kako želi", zaključio je.

A nakon 'manjinaca' u Banske dvore stižu i predstavnici DP-a u 16 sati. Iako čelnik te stranke koja raspolaže s 13 osvojenih mandata, Ivan Penava, ne očekuje da će današnji sastanak značiti i kraj pregovora, kako je dan ranije kazao, moguće je da bi konačno mogli dogovoriti barem neke obrise buduće Vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene