Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan nakon spektakularnog dočeka

Dnevnik Nove TV u najčuvanijoj vojnoj bazi: Rafalei kane obletjeti cijelu Hrvatsku, no jedno je strogo povjerljivo

Aktualno Galerija Rafalei Rafalei Foto: DNEVNIK.hr Rafalei Rafalei Foto: DNEVNIK.hr Rafalei Rafalei Foto: DNEVNIK.hr +0 Rafalei Galerija 1/4 >>
Građani će borbene avione koji su stigli u Hrvatsku moći vidjeti 11. svibnja na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici, pa čak i nešto ranije, a što se sve događalo na Plesu nakon spektakularnog dočeka Rafalea, zna reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Zagrmjeli su Rafalei hrvatskim nebom i sletjeli uz zaglušujuću buku, a 24 sata kasnije u najčuvanijoj vojnoj bazi sve je utihnulo.

"Pustili smo pilote na zasluženi odmor s obiteljima, odradili su i psihički i emotivno veliku zadaću. Imat ćemo ih brzo nazad", rekao je zapovjednik eskadrile Zvonimir Milatović reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

Akcija Bljesak pilote Rafalea vraća u igru, ali neće samo put Slavonije.

"Nastojat ćemo obletjeti cijelu Hrvatsku i pozdraviti sve građane Hrvatske", poručio je zapovjednik eskadrile.

Bit će fotoobjektivi u zraku i na velikogoričkom aeromitingu polovicom svibnja.

Šestorice "vitezova" nema, ali "kuću" zato čuva Milatović. On je u Francuskoj prošao obuku na simulatoru leta i učit će druge.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Simulator još nisu spremni pokazati. ''On je 13. zrakoplov, svi podaci povjerljivi su tamo. Nažalost, mnogi to neće biti u mogućnosti vidjeti", objasnio je Milatović.

Sve se motri i nadzire pomoću kamera.

"Mislim da su Rafalei sigurni i da imamo dobar odrađen štit oko njih", istaknuo je Milatović.

Što u slučaju da na nebu treba presresti tuđi zrakoplov sumnjivih namjera koji se oglušio na upozorenja kontrole leta?

"Trenutno su MIG -ovi operativni i to će biti u nekom idućem razdoblju dok nadređeni ne donesu odluku da će biti drugačije", kazao je zapovjednik eskadrile.

Pred njima su još sati i sati obuke i ovdje, ali i u Francuskoj gdje su sada još trojica pilota. No vjeruje da će u kabinama u zraku biti puno češće.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obratite pažnju Pustili pola milijuna lažnih kovanica od dva eura: Znate li kako ćete prepoznati krivotvorine?

"Mi smo imali nekoliko pilota u eskadrili koji su imali više od 120 sati leta godišnje. Ovdje će to biti nemjerljivo puno više", kazao je.

"Najskuplje je ako avion stoji, to je najskuplja varijanta. Svaki uloženi euro u sat leta je povećanje sposobnosti", kaže Milatović. S dolaskom novih krila njihovi su je ruski prethodnici izgubili, ali i zaslužili poštenu mirovinu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene