Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formiranje nove vlade

Pupovac o vladajućoj većini bez SDSS-a: "Plenković nije imao drugog izbora"

Milorad Pupovac
Milorad Pupovac Foto: Vlado Kos/Cropix
SDSS neće dati podršku Andreju Plenkoviću za sastavljanje vlade u kojoj će biti DP. Time su se prvi put u podršci vladajućima razjedinili zastupnici nacionalnih manjina.

Nakon što su predstavnici manjinaca potvrdili kako će samo neki od njih podržati vladu Andreja Plenkovića te da SDSS svoje potpise potpore neće dati, predsjednik stranke Milorad Pupovac rekao je kako manjinci nastavljaju djelovati usuglašeno te objasnio što uskrata potpisa znači. 

"Naš je stav da podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posrijedi sastav vlade", rekao je Pupovac i naglasio kako će ovoga puta manjinski zastupnici ići s drugačije raspoređenim ulogama. "Jedni će čuvati vodu, a jedni vatru." Objasnio je da će oni koju su unutra biti voda, a oni vani vatra.

Pročitajte i ovo Mario Radić borba za vlast "Strijeljajte me, ali to ću provesti": Domovinski pokret postavio novi uvjet, ne odnosi se na sve, već samo na odabrane

"Nisu na to pristale manjine, to je odluka SDSS-a", naglasio je. "DP je dobio podršku na antisrpskoj i antićiriličnoj kampanji, oni su teško kontaminirali politički prostor ove zemlje i ono što je godinama stvarano i na svim zakonima i mirnoj reintegraciji i stvaranju jedne mirne i civilizirane zemlje", rekao je Pupovac te ponovio da je to odluka SDSS-a, a ne rezultat ucjene Domovinskog pokreta. "Nisu oni spriječili SDSS, nego je SDSS od početka imao stav da neće ići u koaliciju s DP-om." 

"Nitko nije postavio pitanje koje su posljedice toga", naglasio je Pupovac u razgovoru za N1. "Situacija je za ovu zemlju ozbiljna."

Pročitajte i ovo Domovinski pokret Dani odluke Sastanak u vrhu Domovinskog pokreta, jedan DP-ovac neće podržati Plenkovića? "Idemo s 12 potpisa"

"Mi se pozicioniramo na poziciji koja je iznimno delikatna. Od ove godine, u narednom razdoblju bit će još delikatnija", odgovorio je i na pitanje koja je pozicija SDSS-a u novom preslagivanju. 

"Mi više nećemo biti unutra, ostat ćemo vani, ali ćemo raditi isti postao, čuvat ćemo zemlju od radikalizacije. Bit ćemo vatra. Aždaja nacionalizma i ekstremizma dolazi na vrata", rekao je. "Došli smo u situaciju da moramo štititi minimum uz ustupke koji su teški, ali pogledajmo kako je došlo do toga i što će se tek događati", kazao je Pupovac. 

Pročitajte i ovo Vladimir Bilek - 2 Sastanak s premijerom Manjinci: "Više od jednog zastupnika će dati Plenkoviću glas za mandatara, ali ne i SDSS"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Ivan Penava Pregovori i razgovori Neki zastupnici Domovinskog pokreta neće podržati Plenkovića? "Pitajte ga hoće li dati potpis, a ima ih još koji će izletjeti"

"Volio bih da neke odluke nisam donio"

Upitan o dosadašnjoj podršci većini i djelovanju SDSS-a u Saboru, rekao je da bi volio da neke odluke nije donio. "Volio bih da sam imao više snage i više partnera za to, ali politički život u Hrvatskoj sveo se toliko na ili-ili, da smo morali donijeti odluke koje su bile greške", potvrdio je, no nije htio reći koja je to jedna odluka zbog koje žali. 

"Mi smo neke od svojih stavova podijelili s Plenkovićem kad je posrijedi SDSS, a neke ćemo podijeliti u klubu nacionalnih manjina s mandatarom kad je u pitanju program Vlade i kadrovska rješenja. On ih zna", kazao je. "Radikalizmu, ekstremnosti, zatucanosti, zaostalosti ne smije biti mjesto u Vladi, isključivosti bilo koje vrste."

"Bit će to šahovska igra, ponekad igra mačke i miša i to trebaju znati svi, i oni koji su unutra i koji su vani", poručio je Pupovac. 

Upitan zašto je Andrej Plenković pristao na ovakav razvoj situacije, Pupovac je rekao kako misli da nije imao drugog izbora. "Nisam siguran da je Hrvatska imala drugog izbora." Rekao je i kako vjeruje da će vlada Andreja Plenkovića učiniti ono što je najbolje za Hrvatsku. "Sigurno je da ono kako se krenulo neće moći ostati, politika poništavanja ustava, politika segregacije", rekao je upitan koliko će ovakav sastav vlade moći opstati.  

"Osam zastupnika manjina su u poziciji koja pripada centrističkoj liberalnoj ulozi i nosit ćemo tu ulogu sve dok se taj politički život ne oporavi", rekao je. 

Uvjeren je kako će se dogovor o sastavljanju većine vrlo brzo postići. "Druge mogućnosti za sastavljanje vlade nema, ili to ili novi izbori", objasnio je situaciju. Za zemlju je bolje da izbjegne tu mogućnost i nadam se da će se svi ponašati odgovorno."  

Upitan tko je kriv da smo izgubili centrističke liberalne stranke, rekao je kako su tome razlozi njihovi unutarnji sukobi i nesposobnost da upravljaju svojim interesima. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene